Vieraskynä: Miksi on erilaisia lainatyyppejä?

Lainatyyppejä on yhtä monta erilaista kuin ihmisiäkin. On joustoluottoa, pikavippiä ja pankkilainaa. Miksi lainamarkkinoille on syntynyt niin suuri määrä erilaisia lainatyyppejä sen sijaan, että kaikkien käytössä olisi vain yksi ainoa lainatyyppi?

Fakta on, että rahalle on kysyntää. Kysyntä syntyy tarpeesta tai halusta, eivätkä kaikki halua samoja asioita. Joskus rahaa tarvitaan enemmän tai vähemmän, joskus nopeasti, ja toisinaan ei haittaa, vaikka lainasumman saamisessa kestäisi hetkinen.

Esimerkiksi pankkilainalle asetetaan usein jokin vakuus. Pankkilainoihin luotetaan pankkien pitkien perinteiden sekä monimutkaisen ja pitkän lainanmyöntämisprosessin takia. Pankkien vaatimukset ovat usein hyvinkin tiukat ja joustamattomat.

Vakuudettomia lainoja voi puolestaan hakea netistä, ja lainapäätöksen saa nopeasti. Kenenkään ei kuitenkaan kannata ottaa lainaa harkitsemattomasti.

Joustoluotto on laina, jota voi käyttää useamman kerran myönnetyn luottomäärän sallimissa rajoissa. Kun osan on maksanut pois, vapautuu tämä maksettu määrä uudestaan käytettäväksi. Joustoluotto on kätevä silloin, kun on vaikea arvioida kuinka paljon rahaa tulee tarvitsemaan, tai kun ei jaksa tehdä joka kerta erillistä lainahakemusta. Sitä tulisi kuitenkin aina käyttää harkiten.

Pikavippi eroaa puolestaan joustoluotosta siinä, että se on kertasuoritus. Laina nostetaan yhdellä kertaa ja maksetaan takaisin sovitun maksuaikataulun mukaisesti. Nimensä mukaisesti pikavipin saa yleensä nopeammin kuin vakuudellisen lainan. Lainahakemuksen jättämisestä parhaassa tapauksessa rahat voivat olla tilillä jo 15 minuutin kuluessa. Tällä tapaa lainapalveluiden pitäisikin toimia; nopeasti ja vaivattomasti.

Pikalainoissa korko on yleensä suurempi, mutta lainansaantiprosessi ei ole niin vaivalloinen ja rasittava vakuudellisiin lainoihin verrattuna. Suurin osa ihmisistä pystyy kuitenkin maksamaan lainaamansa rahat takaisin. Silti pikavipin ottamista kannattaa aina harkita huolella.

Jokainen kuluttaja voi valita itselleen sopivan lainatyypin omien tarpeidensa, halujensa ja lainansaamismahdollisuuksiensa mukaan. Jokaiselle lainatyypille on näin paikkansa lainamarkkinoilla.

Vieraskynä
VertaaEnsin.fi