Lainojen korkokattolaki mullistaa luottoalan - Blue Finance
Blue Financen somejoulukalenteri on nyt käynnissä!
9.12.2020

Lainojen korkokattolaki mullistaa luottoalan

Syksy 2019 on ollut Suomen laina-alalla muutoksen ja myllerryksen aikaa, sillä uusi korkokattolaki on pakottanut luotonantajat muuttamaan toimintamallejaan. Korkokattolaki tuli voimaan vuonna 2013, jolloin alle 2000 euron kulutusluotoille asetettiin 50 prosentin todellisen vuosikoron katto. 1.9.2019 voimaan astunut lakimuutos kuluttajansuojalaissa rajoittaa kaikkien kulutusluottojen vuosikoron 20 prosenttiin. Lainoista tulee siis edullisempia kuluttajalle.

Muutoksia korkoihin, kuluihin ja käytäntöihin
Lakimuutos ei koske pelkästään korkokattoa, vaan myös lainan muita kuluja. Luottokustannuksien, esimerkiksi luoton avausmaksun tai kuukausimaksujen määrä ei saa ylittää 0,01 prosenttia luoton kokonaismäärästä päivää kohden. Potentiaalisesti luottokustannukset voivat olla 3,65 prosenttia vuodessa. Yhteensä luottokustannukset eivät saa ylittää 150 euroa vuoden aikana, eikä luottokustannuksia ole luvallista periä ennakkoon pidemmältä kuin vuoden ajalta. Maksuajan pidentämisestäkin saa periä enintään 5 euroa kerralta, ja vuodessa tällaisten kulujen yhteismäärä ei saa ylittää 20 euroa vuodessa. Luottokustannuksien kertymistä on siis rajoitettu radikaalisti, jonka pitäisi tuoda kuluttajalle enemmän turvaa tämän hakiessa lainaa luottoyhtiöltä verrattuna entiseen. Kulujen ja korkojen muuttuessa luotonantajat joutuvat ottamaan vähemmän riskejä luotonannossa. Luotonhakijan maksukykyä sekä lainatilannetta arvioidaan luotonmyöntötilanteessa entistä tiukemmin.

Tavoitteet sekä seuraamukset
Lakiuudistuksen tavoite on suoraviivainen ja selkeä; vähentää ylivelkaantumista. Muutoksen myötä korot laskevat ja luottokustannuksia rajoitetaan. Myönnettyjen luottojen määrä laskee. Nopeiden ja kalliiden lainojen poistuminen markkinoilta saattaa vähentää myös luotonmyöntäjien määrää. Luotonmyöntämisestä tulee läpinäkyvämpää ja edullisempaa kuluttajalle.
Uuden maksupalveludirektiivi (PSD2) tuo markkinoille uusia tilitieto- ja maksuvälityspalveluita, mitkä antavat luotonantajalle paremmat valmiudet luotonmyöntämiseen. Suomeen muodostuu siis aivan uudenlaiset lainamarkkinat korvaamaan vanhaa, usein kritisoitua mallia. Luotonmyöntäjät mullistavat lähitulevaisuudessa kulutusluottojen alan kokonaisvaltaisesti. Muutoksia on luvassa uusien tuotteiden hakiessa paikkaansa suomalaisessa kulutuskäyttäytymisessä, ja aika näyttää, missä tämä paikka on. Blue Finance on vastuullisesti mukana rakentamassa tulevaisuuden kulutusluototusta.
Kirjaudu asiakasonlineen