Blue Finance – yritysrahoitus

Arkilaina | Blue Finance

Blue Finance puskuri

Kasvata puskuria ja suojaa itsesi taloudellisilta kolhuilta

Kasvata puskuria ja suojaa itsesi taloudellisilta kolhuilta

Elätkö ”se mikä tulee se myös menee” -asenteella? Törsäilet siis ilman sen kummempia murheita siitä, mitä huominen tuo tullessaan.

Aina voi kuitenkin tapahtua jotakin yllättävää: pesukone saattaa mennä rikki tai sähkölasku tuplaantua. Kuinka olet varautunut tällaisiin elämän pieniin yllätyksiin? Jos pankkitili on jo valmiiksi nollilla, voi tilanne tuntua tukalalta. 

Mitä jos tekisit asennemuutoksen ja alkaisit kerryttää puskuria pahan päivän varalle? 

Mikä on puskuri?

Puskurirahasto on summa rahaa, jonka pidät aina tilillä pahan päivän varalta. Puskurirahat kannattaa säästää sellaiselle tilille, johon ei ole liitetty maksukorttia. Kun joka kuukausi siirrät etukäteen mietityn summan eri tilille, et enää tiedosta sen olemassaoloa. Esimerkiksi sata euroa kuukaudessa tekee vuodessa jo 1200 euron säästöt. Sillä summalla saa esimerkiksi ostettua uuden pesukoneen, mikäli vanha menee rikki. Säästösumman tuplaantuessa myös puskuri tuplaantuu lyhyessä ajassa, jolloin siitä tulee vieläkin merkittävämpi turva yllättävien tilanteiden varalle. 

Blue Finance puskuri

Millainen on sopiva puskuri?

Puskurin suuruus riippuu elämäntilanteestasi. Yleensä puskurin olisi kuitenkin hyvä kattaa vähintään kahden kuukauden menot. Kuvittele, mitä tapahtuisi, jos yhtäkkiä joutuisit irtisanotuksi? Miten kauan arvioisit, että uuden työpaikan löytyminen kestäisi? Olisiko sinulla varaa muuttaa uuden työn perässä toiselle paikkakunnalle? 

Mitä suuremmaksi puskuri kasvaa, sitä enemmän mielenrauhaa se tuo. Kun olet ensin saanut kerrytettyä itsellesi esimerkiksi kahden kuukauden menot kattavan puskurin, voit pikkuhiljaa kasvattaa puskuriasi. Kannattaa kuitenkin asettaa itselleen jonkinlainen raja, sillä puskurin kasvattaminen ei välttämättä ole järkevää loputtomasti, vaan jossain vaiheessa rahoja kannattaa alkaa sijoittaa omaan asuntoon tai osakkeisiin. 

Moni ajattelee, että oma omistusasunto on tietynlainen puskuri. Asunnon realisoiminen tarpeen tullen voi olla kuitenkin hankalaa, eikä oma koti ole vaikeassa elämäntilanteessa ensimmäinen asia, josta haluaisi luopua. Siksi on tärkeää, että puskuri on nimenomaan rahaa.

Miten puskuri kerrytetään?

Säästämisessä vaikeinta on aloittaminen, mutta koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa. Jos sinulla on pienet tulot, aloita pienellä kuukausittaisella summalla. Lähes jokainen löytää pienen summan nipistämällä menojaan. Jätä esimerkiksi take away -kahvi ostamatta, juo vettä mehun tai virvoitusjuomien sijaan ja vaihda autoilu kävelyyn tai julkiseen liikenteeseen. Pienillä arjen valinnoilla säästyy satanen, jos toinenkin ihan huomaamatta. 

Jos menojen karsiminen tuntuu ylivoimaiselta, voit kerryttää puskuria tuloja kasvattamalla. Hanki lisätyö, vie tavarat kirppikselle ja kuljeta panttipullot kauppaan – pistä sitten jokainen lisätyötä tekemällä tienattu euro säästötilille. Kun pistät puskurirahastoon myös veronpalautukset ja lomarahat, olet nopeammin säästötavoitteessasi. 

Puskurirahaston kerryttämisessä auttaa myös lainojen ja osamaksuerien yhdistäminen. Saatat nimittäin huomaamatta maksaa kymmenien tai satojen eurojen edestä pelkistä koroista. Ottamalla suuremman kertalainan, voit neuvotella itsellesi edullisemman koron, jolloin pääset nopeammin eroon kuukausittaista toimeentuloasi nakertavista lainoista ja osamaksueristä. 

Mikä on puskurin merkitys?

Elämässä sattuu ja tapahtuu, eikä tapahtumiin voi aina itse vaikuttaa. Usein kaikki elämän käänteet vaikuttavat tavalla tai toisella myös taloudelliseen tilanteeseemme. Esimerkiksi oma tai läheisen äkillinen sairastuminen saattaa aiheuttaa muiden murheiden lisäksi myös rahahuolia. Sellaisessa tilanteessa taloudellinen puskuri on korvaamaton apu ja turva. 

Jos oma talous ei ole tasapainossa, tulee yllättävissä tilanteissa helposti turvauduttua kalliisiin pikavippeihin tai lainoihin. Ne auttavat pääsemään pahimman yli, mutta useimmiten ne vain siirtävät ongelman tulevaisuuteen – täytyyhän jokainen euro maksaa korkojen kera takaisin. 

Puskuri lisää myös taloudellista itsenäisyyttä, sillä säästämäsi rahasumman turvin voit esimerkiksi lähteä huonosta työpaikasta tai kehnosta parisuhteesta. Et joudu elämään kenenkään siivellä taikka lainaamaan rahaa sukulaisilta tai vanhemmilta. 

On sanomattakin selvää, että taloudellisen puskurin kerryttäminen kannattaa aloittaa jo tänään.

TUOREIMMAT ARTIKKELIT

Pienen budjetin joulu Joulu kolkuttaa jo ovella. Vuoden tärkeintä juhlaa on ihana odottaa – joulutunnelma lisääntyy, kun pääsee avaamaan joulukalenteria, koristelemaan kotiaan

Kasvata puskuria ja suojaa itsesi taloudellisilta kolhuilta Elätkö ”se mikä tulee se myös menee” -asenteella? Törsäilet siis ilman sen kummempia murheita siitä,

Kuluta vähemmän – säästät myös luontoa Päivittäin saamme lukea uutisia siitä, kuinka ilmastonmuutos etenee, luonnonkatastrofit lisääntyvät ja eläinlajit kuolevat sukupuuttoon. Silti elämme

Scroll to Top