Blue Finance – yritysrahoitus

Arkilaina | Blue Finance

Blue Finance - Pienen budjetin joulu

Pienen budjetin joulu

Pienen budjetin joulu

Joulu kolkuttaa jo ovella. Vuoden tärkeintä juhlaa on ihana odottaa – joulutunnelma lisääntyy, kun pääsee avaamaan joulukalenteria, koristelemaan kotiaan ja ostelemaan lahjoja läheisille. Joulu tietää kuitenkin yhä useammin myös rahanmenoa – ja niinpä ikimuistoisen joulun jälkeen odottavat harmaat ajat. Upean joulun järjestämisen ei kuitenkaan tarvitse maksaa maltaita, vaan pienemmälläkin budjetilla selviää. 

1. suunnittele hyvin

Kun hyvissä ajoin suunnittelet itsellesi joulubudjetin, ehdit säästää jouluun tarvittavat rahat muutaman kuukauden aikana etukäteen. Päätä siis etukäteen, kuinka paljon aiot tänä vuonna pulittaa joulukoristeista, lahjoista ja ruuasta. Voit esimerkiksi säästää summan säästöpossuun, jonka avaat vasta, kun jouluhankintojen aika koittaa. Kun tiedät etukäteen, kuinka paljon sinulla on varaa jouluun, voit suunnitella tarjoilut, lahjat ja koristelut budjettisi mukaan, eikä ylilyöntejä pääse tapahtumaan. 

Onko säästäminen liian myöhäistä? – Suunnittele joulu tavanomaisten menojesi mukaiseksi. 

Blue Finance - Pienen budjetin joulu

2. TEE ITSE

Itse tehty on aina edullisempaa kuin valmiina ostettu. Joulun tarjoilut kannattaa siis mukisematta tehdä itse. Porkkana-, peruna-, -ja lanttulaatikot maksavat itsetehtyinä vain muutaman euron. Kinkku kannattaa paistaa itse, samoin piparkakut. Kotiin leijailee ihana joulun tuoksu, joka joululaulujen siivittämänä on omiaan nostattamaan joulutunnelmaa. 

Myös lahjat voi tehdä itse: villasukat, lapaset, kaulahuivit ja pipot ovat aina ajankohtaisia joululahjoja. Ruokalahjat eivät varmasti mene hukkaan, ja itsetehdylle saippuallekin on takuulla käyttöä.

3. kierrätä

Joka vuosi kaupat täyttyvät mitä upeimmista joulukoristeista. Uusi tuntuu aina hienommalta kuin vanha. Joulukoristeet eivät kuitenkaan tosiasiassa mene koskaan pois muodista – käytetäänhän niitä vain muutama viikko vuodessa. Ota siis vanhat joulukoristeet ylpeänä esiin ja koristele koti jouluun menneitä muistellen. 

Jos sinulla ei ennestään ole riittävästi joulukoristeita, on hyvä suunnata kirpputorille tai kierrätyskeskukseen. Käytetyt kuusenkoristeet, kranssit ja joulupallot kotiutuvat pikkurahalla uuteen kotiin, eivätkä eroa uusista millään tavalla. 

4. suosi aineettomia lahjoja

Sopivaa lahjaa on melkein aina vaikea löytää, koska kaupat ovat täynnä erilaisia houkutuksia. Kauppoja kierrellessä tulee siis helposti hankittua myös jotain täysin tarpeetonta. Samalla rahaa kuluu lahjapapereihin ja kahvilakäynteihin, jotka ovat shoppailun lomassa miltei pakollisia.

Aineettomat lahjat säästävät rahaa ja aikaa. Anna kummilapselle esimerkiksi yhteinen leivontahetki, isovanhemmalle ikkunoidenpesu ja yksinhuoltajaystävälle lastenhoitoapua. Ilahdutat varmasti ja pääset hyvän syyn viettää aikaa läheistesi kanssa myös joulun jälkeen.

5. varjele ympäristöä

Jouluna on helppo heittäytyä kulutusjuhlaan, mutta kenelläkään meistä ei oikeastaan ole siihen varaa. On hyvä harrastaa pientä itsekritiikkiä: tarvitsenko todella kaiken tämän vai pärjäisinkö vähemmällä? Esimerkiksi joulukoristelu karkaa helposti käsistä ja jouluruokaa tulee hankittua yli tarpeen. 

Kun noudattaa jouluna kestävän kehityksen periaatteita – välttää hävikkiä, jättää tavarat ostamatta ja ostaa vain tarpeeseen – on pienen budjetin joulu taattu. Samalla ympäristömme kiittää.

TUOREIMMAT ARTIKKELIT

Pienen budjetin joulu Joulu kolkuttaa jo ovella. Vuoden tärkeintä juhlaa on ihana odottaa – joulutunnelma lisääntyy, kun pääsee avaamaan joulukalenteria, koristelemaan kotiaan

Kasvata puskuria ja suojaa itsesi taloudellisilta kolhuilta Elätkö ”se mikä tulee se myös menee” -asenteella? Törsäilet siis ilman sen kummempia murheita siitä,

Kuluta vähemmän – säästät myös luontoa Päivittäin saamme lukea uutisia siitä, kuinka ilmastonmuutos etenee, luonnonkatastrofit lisääntyvät ja eläinlajit kuolevat sukupuuttoon. Silti elämme

Scroll to Top