Blue Finance – yritysrahoitus

Arkilaina | Blue Finance

Blue Finance - kuluta vähemmän

Kuluta vähemmän – säästät myös luontoa

Kuluta vähemmän – säästät myös luontoa

Päivittäin saamme lukea uutisia siitä, kuinka ilmastonmuutos etenee, luonnonkatastrofit lisääntyvät ja eläinlajit kuolevat sukupuuttoon. Silti elämme yhteiskunnassa, joka tekee jatkuvan ylikuluttamisen – ja samalla ympäristön kuormittamisen – äärimmäisen helpoksi. Teemme siis arjessamme toistuvasti valintoja, jotka ovat haitaksi niin kukkarolle kuin maapallon tulevaisuudellekin. Jokainen meistä voi kuitenkin opetella kuluttamaan järkevämmin ja ympäristöystävällisemmin. 

Tarvitsetko autoa?

Yksi ilmaston lämpenemisen juurisyistä on fossiilisten polttoaineiden lisääntynyt käyttö. Olemme tottuneet siihen, että oma auto tuo vapauden liikkua mihin vain, milloin vain. Auto kuitenkin on myös merkittävä kuluerä, joka korjauksineen ja vakuutuksineen maksaa satoja euroja kuukaudessa.

Kaikilla paikkakunnilla ei ole kattavaa julkista liikennettä, jolloin omasta autosta luopuminen saattaa olla haastavaa. Oman auton käyttöä voi kuitenkin yrittää järkeistää, jos siitä ei pysty luopumaan kokonaan. Kulje lyhyemmät matkat jalan tai pyörällä, suosi kimppakyytejä (voitte jakaa bensakulut) ja työskentele etänä, jos se on mahdollista. 

Suuremmissa kaupungeissa joukkoliikenne toimii yleensä hyvin, ja kuukausikortin hankkii murto-osalla siitä, mitä auton pitäminen maksaisi. Kaupungeissa on tarjolla myös runsaasti esimerkiksi yhteiskäyttö- ja vuokra-autoja satunnaiseen auton tarpeeseen. Jos ei omista autoa, voi silloin tällöin hyvillä mielin tilata myös taksin. 

Blue Finance - kuluta vähemmän

Valot pois ja takka käyttöön

Viime aikoina sähkön raju hinnannousu on pakottanut pohtimaan omia kulutustottumuksia. Erityisesti, jos satut asumaan sähkölämmitteisessä kodissa, saattaa seuraava sähkölasku kirpaista. Sähkön käyttöä on kuitenkin mietittävä myös kerrostalossa. 

Mieti tarkkaan, mitä sähkölaitteita tarvitset. Voisitko valmistaa ruuan liedellä uunin sijaan? Onko lattialämmitys välttämätön? Kuinka pitkään vietät suihkussa? Sammutatko valot, kun poistut huoneesta? 

Sähkö saattaa ihan huomaamatta tehdä suuren lovin kukkaroon, ja vasta nyt joudumme todella pohtimaan myös sitä, kuinka käyttämämme sähkö on tuotettu. Onko se ympäristöystävällistä, uusiutuvaa energiaa vai kenties jotain muuta? Joskus ympäristöystävällisyys tarkoittaa korkeampaa hintaa, mikä puolestaan kannustaa harkitsemaan kulutusta enemmän. 

Ruokaile tiedostavasti

Fossiilisten polttoaineiden lisäksi liiallinen maanviljely uhkaa planeettaamme. Sanotaan, että maailman viljelyspinta-alaa voitaisi vähentää yli 75 prosenttia, jos liha- ja maitotuotteiden kuluttaminen loppuisi. Esimerkiksi herneiden viljelyyn verrattuna naudanlihan tuottaminen synnyttää moninkertaisesti kasvihuonepäästöjä. Lihaa kannattaa siis kuluttaa harkitsevaisesti. Kun lihan kulutusta vähentää, jää rahaa säästöön ihan huomaamatta, sillä kasvisvaihtoehdot ovat lähes aina edullisempia kuin lihaa sisältävät vaihtoehdot. 

Ruuan roskiin heittäminen on sama kuin huuhtelisi nipun seteleitä wc-pöntöstä. Ruokahävikin minimointi on myös ekoteko. Kun suunnittelet viikon reseptit huolellisesti ja hyödynnät kaikki ostamasi raaka-aineet kokonaisvaltaisesti, ei hävikkiä synny. Hävikin torjuntaan voit osallistua myös käymällä läpi lähikaupan juuri ennen sulkemisaikaa – saatat tehdä edullisia löytöjä helposti pilaantuvien tuotteiden joukosta. 

Tiedostava kuluttaja kiinnittää huomiota myös sesonkeihin. Yleensä sesongissa olevat raaka-aineet ovat edullisempia ja maistuvat paremmilta. Lisäksi kannattaa ottaa jokamiehenoikeuksista kaikki irti marjastaen ja sienestäen – saat ilmaista ja puhdasta ruokaa pakkaseen talven varalle. 

Panosta laatuun

Muoti muuttuu hurjaa vauhtia, ja vaatteita voi nykyään shoppailla puhelimen ruudulta missä tahansa. Hienoissa kuvissa, langanlaihojen mallien päällä olevat vaatekappaleet huutavat ostaostaosta, mutta kun ne saapuvat kotiin paketissa, voi mielikuva niistä muuttua nopeasti. Vaatteet on helppo palauttaa sinne, mistä ne ovat tulleetkin, mutta edestakaisin tuhansia kilometrejä matkaavat paketit eivät ainakaan hidasta ilmastonmuutosta. 

Vaateostoksille kannattaakin suunnata ensimmäisenä läheiselle kirpputorille tai selata oman alueen kierrätysryhmän tarjontaa. Voit tehdä todellisia löytöjä pikkurahalla. Jos et löydä mieleistäsi vaatetta käytettynä, on hyvä panostaa laatuun. Hyvistä materiaaleista, ammattitaidolla ommellut vaatteet palvelevat vuosia eteenpäin – ja voit myydä ne eteenpäin, kun et enää itse tarvitse niitä. 

Lastenvaatteet- ja tarvikkeet on hyvä ostaa käytettynä joka tapauksessa, sillä niiden käyttöaika on melko lyhyt. Kierrätysryhmästä saat kassillisen vauvanvaatteita samalla hinnalla, jonka maksaisit yhdestä uudesta vaatekappaleesta. Myös rattaat, turvaistuimet ja polkupyörät saa kierrätettynä pilkkahintaan. 

Rauhoitu ja nauti hetkestä

Pula-aikana eläneet isovanhempamme osasivat elää säästäväisesti, koska heillä ei ollut vaihtoehtoja: oli pidettävä hyvää huolta siitä, mitä omisti. Esimerkiksi kenkien korjaaminen suutarilla tai vaatteiden paikkaaminen oli arkipäivää. Harva omisti auton, eikä lihaa todellakaan ollut tarjolla joka päivä. 

Jotta oppisimme elämään ympäristöä kunnioittaen, meidän pitäisi siis ottaakin muutama askel taaksepäin. Rauhoittua nauttimaan siitä, mitä meillä on, jotta saisimme nauttia kaikesta tästä myös tulevaisuudessa. 

Samalla, kun kulutat vähemmän, saat kerrytettyä pesämunaa elämän tärkeimpiä hankintoja, kuten esimerkiksi omaa asuntoa, varten.

Kun tarvitset vakuudetonta ja turvallista lainaa, suomalaiselta suomalaiselle, tutustu Blue Financen Arkilainaan.
 
 

TUOREIMMAT ARTIKKELIT

Pienen budjetin joulu Joulu kolkuttaa jo ovella. Vuoden tärkeintä juhlaa on ihana odottaa – joulutunnelma lisääntyy, kun pääsee avaamaan joulukalenteria, koristelemaan kotiaan

Kasvata puskuria ja suojaa itsesi taloudellisilta kolhuilta Elätkö ”se mikä tulee se myös menee” -asenteella? Törsäilet siis ilman sen kummempia murheita siitä,

Kuluta vähemmän – säästät myös luontoa Päivittäin saamme lukea uutisia siitä, kuinka ilmastonmuutos etenee, luonnonkatastrofit lisääntyvät ja eläinlajit kuolevat sukupuuttoon. Silti elämme

Scroll to Top