Blue Finance – yritysrahoitus

Arkilaina | Blue Finance

Suunnittele rahankäyttösi ja säästä

Suunnittele rahankäyttösi ja säästä

Suunnittele rahankäyttösi ja säästä

Oletko koskaan pitänyt kirjaa kuukausittaisista menoistasi, jotta tietäisit, mihin suurin osa tuloistasi menee? Osalla meistä on jonkinlainen käsitys siitä, mihin rahaa käytämme. Monelle saattaa kuitenkin tulla yllätyksenä se, miten paljon rahaa kuukaudessa kuluu esimerkiksi kahvilla käymiseen ja ulkona syömiseen. Euro sinne ja toinen tänne – pian puhutaan kymmenistä euroista kuukaudessa!

Tutkitusti suomalaisten suurimmat kuluerät liittyvät asumiseen – vuokraan tai asuntolainan lyhentämiseen, energiaan sekä julkisilla kulkuvälineillä tai omalla autolla liikkumiseen. Mutta tiedätkö, mihin itse kulutat rahasi näiden niin sanottujen pakollisten menojen jälkeen? Tuntuuko esimerkiksi usein siltä, että palkkapäivien välissä on aivan liian pitkä aika? Tällöin kannattaa pohtia, olisiko talouden ja järkevän rahankäytön suunnittelusta apua. Koskaan ei ole liian myöhäistä alkaa seuraamaan omia kulutustottumuksia, ja sen pohjalta järkevöittää omaa rahankäyttöä.

Vinkki 1: Seuraa rahankäyttöäsi

Talouden suunnitteleminen kannattaa aloittaa siitä, että kirjaat ylös parin kuukauden ajan kaikki ostoksesi. Tekemällä näin näet, kuinka paljon sinulta menee rahaa kuukaudessa ruokaostoksiin, kahviloihin, harrastuksiin, vaatteisiin sekä muihin hankintoihin. Yksittäisen take away -kahvin hinta ei välttämättä päätä huimaa, mutta jos nappaat kahvin mukaasi joka aamu töihin mennessäsi, summasta tuleekin moninkertainen. Entäpä, jos ostaisitkin kahvin vain joka toinen aamu? Säästät tällöin jo puolet tuosta summasta. Toinen helppo tapa säästää on keskittää ruokaostoksilla käyminen kahteen päivään viikossa. Riski tehdä heräteostoksia kauppalistan ulkopuolelta pienenee.

Rahatilanteen kartoittaminen on tärkeää. Mitä paremmin tunnet oman tilanteesi, sitä paremmin voit suunnitella ja valmistautua tulevaisuuteen.

Vinkki 2: Säästä ja vertaile

Laita rahaa säästöön joka kuukausi erilliselle tilille. Mitä isomman summan laitat säästöön, sen parempi. Määrittele kuitenkin minimisumma, jonka säästät. Välillä eteen tulee yllättäviä menoja, joihin et ole osannut varautua etukäteen. Esimerkiksi pesukone saattaa hajota, eikä taloyhtiöstäsi löydy pesutupaa, joten joudut ostamaan uuden pesukoneen. Jos sinulla on erillinen säästötili, uuden pesukoneen ostaminen ei järkytä taloutesi tasapainoa. Kun olet tekemässä isompia hankintoja, kuten hankkimassa vaikkapa uuden tietokoneen tai puhelimen, yritä ajoittaa hankintahetki sellaiseen ajankohtaan, kun tarjolla on alennuksia. Moni verkkokauppa tarjoaa uutiskirjeen tilaajille kertaluontoisen alennuksen. Samoin monet ketjuliikkeet palkitsevat kanta-asiakkaitaan erilaisin eduin tiettynä ajankohtana vuodessa. Jos elektroniikkahankinta on tehtävä heti, käytä aikaa hintojen vertailuun: saatat löytää saman laitteen huomattavasti edullisempaan hintaan netistä kuin kivijalkamyymälästä.

Vinkki 3: Kilpailuta

Aika ajoin kannattaa kilpailuttaa kotitalouden vakuutukset sekä puhelin- ja internetliittymät. Moni vakuutusyhtiö ja teleoperaattori tarjoaa asiakkailleen määräaikaisia alennuksia ensimmäiseksi vuodeksi, mutta sen jälkeen alennus poistuu. Samoin, jos kotitaloudessasi on useampia vakuutuksia, kuten koti-, auto- ja eläinvakuutus, kannattaa kaikki vakuutukset keskittää samaan vakuutusyhtiöön, jolloin saat vakuutuksista keskittämisetua. Jos sinulla on asunto- tai muuta lainaa, kannattaa laina kilpailuttaa kerran vuodessa. Tekemällä näin, saatat säästää jopa satoja euroja vuodessa.

 

Vinkki 4: Tee arkeesi budjetti

Kun olet kirjannut ylös tulosi ja menosi, vertaillut sekä kilpailuttanut palvelusi, on aika laatia rahankäytön suunnitelma, budjetti. Katso mitä jää jäljelle, kun olet vähentänyt tuloistasi pakolliset menot.

Jos jäljelle jää jotain, mieti tarkkaan, miten käytät jäljelle jäävän summan. Mitä laitat säästöön tulevaisuutta varten ja millainen summa on mahdollista laittaa arjen kulutukseen?

Jos jäljelle ei jää mitään, mieti mistä voit luopua. Onko palveluita, joista maksat muttet käytä? Syökö oma auto kuitenkin liikaa rahaa vuodessa? Onko jotain, josta voisit saada lisäansioita?

Rahatilanteen kartoittaminen on tärkeää. Mitä paremmin tunnet oman tilanteesi, sitä paremmin voit suunnitella ja valmistautua tulevaisuuteen.

Joskus elämä kuitenkin yllättää, eikä suunnittelemallakaan voi varautua kaikkeen. Me Blue Financella myönnämme lainaa suomalaiseen tarpeeseen – arkeen ja huveihin. Mihin ikinä rahoitusta tarvitsetkin, Blue Finance rientää avuksesi. 


Tässä muutama vinkki erilaisiin rahankäytön seurantavälineisiin, joista voit valita sinulle parhaiten sopivan:

• Penno.fi
• Oman pankkisi tiliotteet ja verkkopankin palvelut
• Google Play -kaupan tai Apple Storen sovellus – huikea valikoima!
• Kynä ja paperi
• Excel

TUOREIMMAT ARTIKKELIT

Pienen budjetin joulu Joulu kolkuttaa jo ovella. Vuoden tärkeintä juhlaa on ihana odottaa – joulutunnelma lisääntyy, kun pääsee avaamaan joulukalenteria, koristelemaan kotiaan

Kasvata puskuria ja suojaa itsesi taloudellisilta kolhuilta Elätkö ”se mikä tulee se myös menee” -asenteella? Törsäilet siis ilman sen kummempia murheita siitä,

Kuluta vähemmän – säästät myös luontoa Päivittäin saamme lukea uutisia siitä, kuinka ilmastonmuutos etenee, luonnonkatastrofit lisääntyvät ja eläinlajit kuolevat sukupuuttoon. Silti elämme

Scroll to Top