Blue Finance – yritysrahoitus

Arkilaina | Blue Finance

Blue Finance - Arkilaina - lainaa ilman vakuuksia - pikavippi - joustoluotto - lainaa heti - laina nopeasti

Lainaaminen opitaan jo hiekkalaatikolla

Lainaaminen opitaan jo hiekkalaatikolla

Mikä oli ensimmäinen kerta, kun lainasit jotain? Useimmat meistä ovat todennäköisesti aloittaneet lainaamisen jo taaperoiässä hiekkalaatikolla. Vieressä leikkivän kaverin hiekkakakut näyttivät hienommilta, joten saatoit pyytää hetkeksi lainaan hänen lapionsa. Todennäköisesti hän myös halusi kokeilla sinun lapiotasi. Leikin jälkeen palautitte lapiot toisillenne leveän hymyn kera – tai lyhyen raivokohtauksen saattelemina. 

Lainaamisen harjoittelu alkaa siis jo leikki-iässä. Opimme, että lainaa on pyydettävä ystävällisesti ja että lainan vuoksi on joskus luovuttava jostain itselleen tärkeästä hetkellisesti. Jos röyhkeästi vain omii toisten tavaroita itselleen, ei todennäköisesti ole kovin arvostettu ystävä. Sen sijaan, jos on valmis antamaan jotain vastineeksi lainalle, saa luultavasti jatkossakin lainata tavaroita.

Tarkemmin ajateltuna lainaaminen on tärkeä osa meidän jokaisen arkea. Ilman lainaamisen mahdollisuutta elämämme olisi melko kammottavaa ja yksinäistä. Se tulisi myös kalliiksi. Hyvänä esimerkkinä lainaamisen tavanomaisuudesta toimii kirjasto: jos kirjastoja ei olisi, pitäisi jokainen teos ostaa kirjakaupasta uutena – tai odottaa, että joku antaisi sen lahjaksi.

Lainaaminen on ikivanha tapa

Jo Antiikin Kreikassa, yli 3000 vuotta sitten, oli tapana lainata. Lainan myöntäjä otti itselleen pantin, eli lainaajan arvokasta omaisuutta, joka palautettiin lainaajalle vasta, kun laina oli maksettu kokonaisuudessaan takaisin. Pankit sen sijaan alkoivat myöntää lainoja vasta 1900-luvun alussa, mutta lainan saaminen ei ollut tuolloin kaikille mahdollista, joten panttia vastaan lainaaminen oli antiikin ajan mukaisesti edelleen tavallista. 

Panttilainaamoita on edelleen olemassa, mutta nykyään on tavallisempaa, että panttina toimii lainattava omaisuus. Jos esimerkiksi kirjaston kirjan jättää palauttamatta, joutuu lainaaja maksamaan kirjastolle kirjan hinnan takaisin. Sama pätee myös auton lainaan – ja itse asiassa myös asuntolainaan. Jos lainaerät jättää maksamatta, joutuu luopumaan hankkimastaan omaisuudesta. 

Tavallaan myös luottokelpoisuus on lainan pantti. Jos ei maksa lainaansa takaisin, menettää luottotietonsa, mikä vaikeuttaa lainan saamista jatkossa. Tämänkin itse asiassa opimme jo hiekkalaatikolla: kukaan ei halunnut lainata lapiotaan lapselle, jolla oli tapana omia muiden tavaroita itselleen. 

Lainan koroissa kiitos seisoo

Kun esimerkiksi lainaa autoaan kaverille, ottaa riskin siitä, että auto palautuukin muutaman lommon kera. Kaveri puolestaan sitoutuu hiljaiseen sopimukseen siitä, että mitä tahansa tapahtuukin, hän vastaa kuluista. Yleensä mitään ikävää ei tapahdu, mutta silti kaveria on tapana kiittää luottamuksesta. Kun palauttaa auton puhtaana ja tankki täynnä, saa auton todennäköisesti jatkossakin lainaan. Ei kuitenkaan ole lainkaan tavatonta, että etupenkillä odottaa myös kukkapuska tai kahvipaketti. 

Kun saa mahdollisuuden lainaan, on miltei odotettavaa, että lainan myöntäjä saa palautetun tavaran lisäksi myös jotain ylimääräistä takaisin. Mitä arvokkaamman tavaran on saanut lainaan, sitä ylenpalttisemmin siitä tekee mieli kiittää. 

Samaan tapaan toimivat myös rahalainojen korot. Kun lainaa suuren summan, korkojen määrä on prosentuaalisesti pienempi, mutta pienistäkin summista kertyy vuosien kuluessa suuri määrä ylimääräisiä maksuja. Sen sijaan pienellä lainasummalla saattaa olla korkeammat korot, mutta lyhyt takaisinmaksuaika. 

Korot ovat siis kuin kiitos siitä, että on saanut lainan. Jos yhtään kiitosta ei saisi, miksi kenenkään kannattaisi lainata? 

Laina on auttava käsi hädän hetkellä

Ne tilanteet, missä lainalla on todella merkitystä, ovat usein sellaisia, joissa elämä on päässyt yllättämään: pyykinpesukone on mennyt rikki, jalka murtunut tai parisuhde päättynyt. Sellaisissa tilanteissa apu on tarpeen, jotta elämä voi pienen myrskyn jälkeen taas jatkua niin kuin ennenkin. 

Useimmiten paras apu on perheenjäsenen tai ystävän tarjoamaa, mutta myöskään rahallisen avun merkitystä ei kannata vähätellä. Vakuudeton pieni laina, jonka saa helposti ja selkeillä ehdoilla, ilman ylimääräisiä perusteluita, saattaa olla kaikista vaivattomin ja nopein ratkaisu päästä takaisin jaloilleen pienen kriisin jälkeen. 

Etenkin haastavissa elämäntilanteissa lainaamiseen saattaa liittyä myös häpeän tunnetta, minkä vuoksi on hyvä, että lainaa voi saada myös luotettavalta toimijalta, jonka tietoturva-asiat ovat kunnossa. Näin voi varmistua siitä, että lainasta ei saa tietää kukaan muu – ja siitä, että riittää, kun maksaa lainan sovituin ehdoin takaisin. Tähän ei voi aina luottaa, kun pyytää apua ystäviltä tai perheenjäseniltä. 

Kun tarvitset vakuudetonta ja turvallista lainaa, suomalaiselta suomalaiselle, tutustu Blue Financen Arkilainaan

TUOREIMMAT ARTIKKELIT

Pienen budjetin joulu Joulu kolkuttaa jo ovella. Vuoden tärkeintä juhlaa on ihana odottaa – joulutunnelma lisääntyy, kun pääsee avaamaan joulukalenteria, koristelemaan kotiaan

Kasvata puskuria ja suojaa itsesi taloudellisilta kolhuilta Elätkö ”se mikä tulee se myös menee” -asenteella? Törsäilet siis ilman sen kummempia murheita siitä,

Kuluta vähemmän – säästät myös luontoa Päivittäin saamme lukea uutisia siitä, kuinka ilmastonmuutos etenee, luonnonkatastrofit lisääntyvät ja eläinlajit kuolevat sukupuuttoon. Silti elämme

Scroll to Top