Blue Finance – yritysrahoitus

Arkilaina | Blue Finance

Vaurastuminen ei ole vaikenemista – avoin rahapuhe kannattaa

Vaurastuminen ei ole vaikenemista – avoin rahapuhe kannattaa

Me suomalaiset olemme perinteisesti hyvin vaatimatonta kansaa. Täällä pohjolan perukoilla on pitkään pistetty pennoset piiloon ja pidetty matalaa profiilia kaiken rahankäytön suhteen. Palkoista meillä ei ole ollut tapana puhua, eikä sijoitusvinkkejä ole ollut haluttu jakaa tuntemattomille. Erityisesti suuret ikäluokat suhtautuvat rahapuheeseen hieman häpeillen, vaikka ei kannattaisi. Raha ei ole (enää) tabu.

Raha herättää tunteita

Raha-asioista vaietaan usein siksi, että ne aiheuttavat monelle meistä stressiä ja ahdistusta. On tavallista alkaa vertailla omaa tilannettaan muihin, mikä lisää aiheeseen liittyvää häpeää. Ystävällä saattaa esimerkiksi olla omistusasunto, mikä voi herättää kateutta, jos itse sattuu asumaan vuokralla.

Myös parisuhteessa raha-asiat aiheuttavat usein eripuraa. Elämäntilanteiden muuttuessa kulutustottumukset muuttuvat. Esimerkiksi vauvan syntyminen perheeseen voi horjuttaa pariskunnan taloudellisen tasa-arvon pitkäksi aikaa, kun toinen vanhempi jää kotiin useiksi kuukausiksi. Tällaisessa tilanteessa on selvää, että keskustelu raha-asioista on käytävä, jottei toinen koe köyhtyvänsä sillä aikaa, kun toinen rakentaa uraa.

Se, millä tavalla omassa lapsuudessa rahasta on puhuttu ja kuinka siihen on suhtauduttu, näkyy monen nuorenkin tavassa puhua rahasta. Kun riittävän moni ottaa asiakseen puhua rahasta avoimesti, sitä kuitenkin tulee uusi normaali, eivätkä vanhanaikaiset toimintamallit enää siirry nykypäivään.

Kuka tahansa voi velkaantua

Lähes kuka tahansa voi jonkin yllättävän syyn vuoksi joutua jossakin vaiheessa elämäänsä taloudellisesti ahtaalle. Sitä ei pidä hävetä, eikä etenkään salata. Kuka tahansa voi velkaantua, sillä pienikin vastoinkäyminen elämässä voi käynnistää velkaantumisen ketjureaktion. Jos asioista ei puhu avoimesti, voi taloudellisen kulissin ylläpitäminen käydä liian raskaaksi.

Kun tuloja on liian vähän, on täysin hyväksyttävää avata suunsa ja kertoa siitä ystävilleen. Jos muut tietävät tilanteesta, on helpompaa järjestää yhteistä aikaa esimerkiksi iltalenkille kuin kahvilaan. Joskus ystävät voivat tulla apuun ja konkreettisesti auttaa vähentämään menoja lainaamalla tavaroitaan tai kutsumalla kotiinsa syömään. Jos kukaan ei tiedä tilanteesta, voi sosiaalinen paine houkutella velkaantumaan entisestään.

Yllättäen saattaa myös olla niin, että ystävä on ollut joskus itsekin samassa tilanteessa ja osaa kertoa, kuinka siitä selvisi. Vertaistuki on tarpeen myös raha-asioissa.

On monenlaisia menoja

Vaikka joskus tuntuisikin siltä, että kaikilla muilla on asiat paremmin kuin itsellä, tosiasiassa suurimmalla osalla ihmisistä on aivan tavallinen työ ja normaalit tulot. Kaikkien tulot ja menot eivät kuitenkaan ole sopusoinnussa keskenään. Hieno elämäntyyli ei siis välttämättä aina olekaan loppujen lopuksi vauraan ihmisen elämäntyyli. Esimerkiksi hienoon asuntoon on saatettu panostaa niin, että asuntolainan maksuerä ja vastikkeet vievät yli puolet tuloista.

Kun raha-asioistaan puhuu ääneen, on vertailu kuitenkin helpompaa. Toinen voi pulittaa tuhat euroa kuukaudessa noudattaakseen erityisruokavaliota, kun toinen tyytyy makkarakeittoon ja säästää rahat mieluummin asuntoon. Kaikki on suhteellista.

Avoin puhe kulutuksesta kuitenkin vähentää häpeän tunnetta ja asettaa raha-asiat oikeaan mittakaavaan. Esimerkiksi ruokabudjetteja ja sähkölaskuja vertailemalla voi saada kullanarvoisia vinkkejä omaan rahankäyttöönsä.

Palkka-avoimuus edistää tasa-arvoa

Samalla, kun avautuu menoistaan, on suositeltavaa puhua myös tuloistaan. Kun esimerkiksi saman ammatin edustajat tietävät, kuinka paljon palkkaa samasta tehtävästä voi saada, on seuraava palkankorotusneuvottelu huomattavasti kevyempi käydä. Samalla mahdolliset sukupuolten väliset palkkaerot pienenevät.

Palkan lisäksi on yhä tavallisempaa puhua myös omaisuudestaan. Suomalaiset ovat toden teolla innostuneet sijoittamisesta ja sijoitusvinkkejä jaetaan avoimesti erilaisilla keskustelupalstoilla sekä sosiaalisessa mediassa. Tässä asiassa avoimuus on edistänyt jopa tiettyjen osakkeiden arvonnousua niin merkittävästi, ettei kukaan olisi sitä vuosikymmen sitten uskonut.

Rahapuhe on tullut jäädäkseen.

Kun tarvitset vakuudetonta ja turvallista lainaa, suomalaiselta suomalaiselle, tutustu Blue Financen Arkilainaan

TUOREIMMAT ARTIKKELIT

Pienen budjetin joulu Joulu kolkuttaa jo ovella. Vuoden tärkeintä juhlaa on ihana odottaa – joulutunnelma lisääntyy, kun pääsee avaamaan joulukalenteria, koristelemaan kotiaan

Kasvata puskuria ja suojaa itsesi taloudellisilta kolhuilta Elätkö ”se mikä tulee se myös menee” -asenteella? Törsäilet siis ilman sen kummempia murheita siitä,

Kuluta vähemmän – säästät myös luontoa Päivittäin saamme lukea uutisia siitä, kuinka ilmastonmuutos etenee, luonnonkatastrofit lisääntyvät ja eläinlajit kuolevat sukupuuttoon. Silti elämme

Scroll to Top