Blue Finance – yritysrahoitus

Arkilaina | Blue Finance

Blue Finance - inflaatio

Kuinka pitää kulut kurissa, kun hinnat nousevat?

Kuinka pitää kulut kurissa, kun hinnat nousevat?

Kautta aikojen taloudessa on ollut suhdannevaihteluita. Markkinoiden aaltoiluun ei tavallinen kuluttaja välttämättä edes kiinnitä huomiota, mutta inflaation vaikutusta on kenenkään vaikea olla huomaamatta. Inflaatio tarkoittaa rahan ostovoiman heikkenemistä sekä siitä aiheutuvaa hintojen nousua. Inflaation myötä rahan ostovoima alenee, eikä samalla rahamäärällä saa enää ostettua yhtä paljon tuotteita, palveluja tai työtä kuin aikaisemmin ja näin ollen tilillekin säästetyt lantit menettävät arvoaan.

Viime vuosina olemme saaneet tuntea nahoissamme pandemia-ajan aiheuttamat hintamuutokset – ja nyt Ukrainan sodan myötä energian hinnannousu nakertaa jokaisen ostovoimaa. Esimerkiksi autoa arjessaan tarvitsevan polttoainekustannukset ovat kivunneet ennennäkemättömiin summiin, mutta polttoaineen hinnannousu näkyy logistiikkakustannusten noustessa välillisesti myös muissa hinnoissa.

Vaikka kaikki tällä hetkellä tuntuukin kallistuvan, harvan tulot kuitenkaan nousevat samaa tahtia kuin menot. Jos ei vielä tähän mennessä ole oppinut tarkkailemaan rahankäyttöään, kannattaa nyt siis viimein ottaa itseään niskasta kiinni ja yrittää pitää menonsa lähes ennallaan hintojen noususta huolimatta.

Vähennä autoilua

Auto on monelle välttämätön kulkupeli, mutta usein oma kaara tulee otettua alle pelkästä mukavuudenhalusta. Tuntuvin polttoaineen nousu ajoittui kevääseen – juuri nyt on siis sopiva aika kaivaa polkupyörät ja potkulaudat talvivarastoista ja jättää autoilu vähemmälle. Jos siis mahdollista, vaihda auto fillariin ja taita arjen matkat raikkaasta ulkoilmasta nauttien. Säästät samalla ostovoimaasi ja myös luonto kiittää.

Jos autoilun vähentäminen ei onnistu, voit yrittää sopia kimppakyytejä kollegoiden kanssa. Näin saatte jaettua polttoainekustannukset useampaan osaan. Myös julkisen liikenteen hyödyntäminen on järkevää, jos se vain palvelee tarpeitasi.

Blue Finance - inflaatio

Säästä energiaa

Ihan ensimmäiseksi kannattaa syynätä oma sähkösopimuksensa tarkasti läpi. Voi olla, että maksat syyttä korkeampaa hintaa. Voit vertailla sähkön hintoja esimerkiksi Energiaviraston ylläpitämällä sähkönhinta-sivustolla.

Sammuta valot aina huoneesta poistuessasi ja sammuta sähkölaitteet, joita et käytä. Pelkkä valmiustilakin kuluttaa yllättävän paljon energiaa. Käytä lattialämmitystä ja sähkösaunaa harkiten ja pese vain täysiä koneellisia pyykkiä sekä astioita. Vaikka maksaisit vedestä kiinteän summan, älä lotraa etenkään lämpimällä vedellä.

Ruokaile järkevästi

Inflaatio vaikuttaa tiettyjen elintarvikkeiden hintaan enemmän kuin toisten. Esimerkiksi kahvipaketin hinnannousu ei ole jäänyt keneltäkään huomaamatta. Kannattaa siis hyödyntää erilaisia tarjouksia, kun sellaisia on saatavilla.

Suunnittele viikon ruokalista etukäteen ja osta vain tarvitsemasi elintarvikkeet. Suosi kasvisruokaa ja sesongin raaka-aineita. Mitä monipuolisemmin pystyt ostamasi elintarvikkeet hyödyntämään, sitä enemmän säästät. Esimerkiksi perunat voi hyvin käyttää kuorineen ja päiväyksen ylittäneistä maitotuotteista voi leipoa pannukakun.

Valmiita ruoka-annoksia kannattaa pakastaa, ja näin välttää erilaisia heräteostoksia. Esimerkiksi valmis makaronilaatikko pakkasessa on helppo sulattaa mikrossa, kun ei jaksa pitkän päivän päätteeksi ryhtyä kokkailemaan.

Suosi kierrätystä

Shoppailu on mukavaa ajanvietettä, mutta mitä enemmän shoppailee, sitä enemmän inflaation vaikutus tuntuu omassa arjessa. Onneksi shoppailua voi harrastaa myös edullisesti – kirpputoreilla.

Kierrättämällä voit säästyä inflaation vaikutukselta lähes kokonaan, sillä voit myydä vanhat tavarasi eteenpäin ja käyttää myyntituotot toisiin käytettyihin tavaroihin. Esimerkiksi lastenvaatteet, huonekalut, astiat ja päällysvaatteet saa helposti myytyä eteenpäin erilaisissa kierrätysryhmissä.

Kasvata tulojasi

Kun oma talous on jo valmiiksi tiukilla ja kaikki säästövinkit on otettu käyttöön jo ennen yllättävää hintojen nousua, voi säästäminen tuntua mahdottomalta tehtävältä. Älä kuitenkaan lannistu, vaan mieti, mistä voisit saada pieniä lisätuloja, jotka helpottaisivat pennin venyttämistä. Esimerkiksi erilaisia myyntitöitä voi tehdä omien aikataulujen mukaan kotoa käsin silloin, kun itselle sopii. Monella alalla kaivataan myös keikkatyöntekijöitä iltaisin ja viikonloppuisin.

Vaikka hintojen nousu onkin siis hurjaa, älä masennu. Voit monella tapaa vaikuttaa omaan kulutukseesi. Inflaatio syö ihan jokaisen rahapussia ja olemme kaikki samassa veneessä.

Kun tarvitset vakuudetonta ja turvallista lainaa, suomalaiselta suomalaiselle, tutustu Blue Financen Arkilainaan

TUOREIMMAT ARTIKKELIT

Pienen budjetin joulu Joulu kolkuttaa jo ovella. Vuoden tärkeintä juhlaa on ihana odottaa – joulutunnelma lisääntyy, kun pääsee avaamaan joulukalenteria, koristelemaan kotiaan

Kasvata puskuria ja suojaa itsesi taloudellisilta kolhuilta Elätkö ”se mikä tulee se myös menee” -asenteella? Törsäilet siis ilman sen kummempia murheita siitä,

Kuluta vähemmän – säästät myös luontoa Päivittäin saamme lukea uutisia siitä, kuinka ilmastonmuutos etenee, luonnonkatastrofit lisääntyvät ja eläinlajit kuolevat sukupuuttoon. Silti elämme

Scroll to Top